• ONAFHANKELIJK ADVIES, DE BESTE KEUZE
  • VERGELIJK 8 AANBIEDERS
  • RUIM 1000 REIZEN

VERGELIJK NU 1775 REIZEN

Stedentrip Stockholm

De hoofdstad van Zweden is ideaal voor een korte stedentrip van een paar dagen. Ten eerste is het landschap erg mooi, omdat Stockholm op 14 eilanden is gebouwd die met elkaar zijn verbonden door bruggetjes. Het Zweedse Venetië! Er liggen ontzettend veel eilandjes en rotsen om de stad, maar liefst 24.000! Alleen voor het Zweedse natuurgebied zou je eigenlijk een keer naar Stockholm moeten gaan. Maar er is nog veel meer. Het kunst- en cultuuraanbod is oneindig, de smalle straatjes hartstikke gezellig en de Zweedse paleizen zijn zeker de moeite waard.

Bezienswaardigheden Stockholm

Om Stockholkm ligt een archipel van zo’n 24.000 kleine eilanden. 150 van die eilanden zijn maar bewoond, dus je kunt je voorstellen dat veel van de 24.000 te klein zijn om op te wonen. Het is mogelijk om een boottocht te maken met een cruise of een veerboot. Vaxholm is het bekendste eiland. Een boottocht naar het plaatsje Utö op Vaxholm duurt ongeveer 2,5 uur. Op het eiland kan je goed wandelen en fietsen. Grinda is ook een eiland dat populair is onder de toeristen. Met de boot naar Grinda duurt ongeveer 2 uur. Het eiland Finnhamn is een eiland met veel groen en bossen en vanaf Stockholm is de reistijd ongeveer 3 uur.

Vanaf de televisietoren van Stockholm,de Kaknästornet, heb je een prachtig uitzicht over de stad en kun je goed zien dat de stad eigenlijk allemaal kleine eilandjes zijn en op water drijft. De toren is met de antenne 155 meter hoog.
Gamla Stan is het oude centrum van Stockholm. Het betekent ook letterlijk ‘oude stad’. Het plein Dtortorget is het middelpunt en wordt omgeven door huizen in allerlei kleuren. Het doet heel middeleeuws aan, maar de huizen zijn veel later gebouwd. Winkelen kan natuurlijk ook in het centrum. De belangrijkste winkelstraat van Stockholm heet Västerlånggatan.

Het Koninklijk Paleis in Gamla Stan aan de Slottsbacken wordt niet meer bewoond door de koninklijke familie, maar het enorme gebouw - met meer dan 600 kamers- is een plaatje om te zien. Het is niet het originele kasteel, omdat deze is verwoest door een brand. In het museum binnen zijn nog resten van het originele kasteel te zien. Tegenwoordig is het een werkpaleis. In de zomermaanden is iedere dag om 12.15 de wisseling van de wacht te zien. Naast het paleis staat de Grote Kerk.

De Zweedse koninklijke familie woont tegenwoordig op het eiland Drottningholm. Ook dit originele kasteel is verwoest door een brand. Het huidige kasteel is gebouwd in de 17e eeuw met Versailles als voorbeeld.

Alles leren over Scandinavië kan in het Noords Museum aan de straat Djurgårdsvägen. Het museum is binnen in een kathedraal die is gebouwd in de Deense renaissancestijl. Er is van alles te zien en te leren vanaf de Middeleeuwen tot het heden. Het Skansen openluchtmuseum op het eiland Djurgården heeft een centrum van een stad nagebouwd, zodat je kunt ien hoe het er lang geleden aan toe ging. Skansen ligt in een bescherm natuurgebied. Er is hier ook een dierentuin waar dieren, als elanden, beren en lynxen gewoon vrij kunnen rondlopen. In het Vasa Museum aan de Galärvarvsvägen is een schip te zien die werd gebouwd in opdracht van de koning in de 17e eeuw. Het schip zonk erg snel toen het te water werd gelaten en heeft 333 jaar onder water geleden, maar is nu in goede staat te bewonderen!

Met het vliegtuig naar Stockholm

Het is eenvoudig en snel om te vliegen naar Stockholm. Dit is dan ook een aanrader wanneer je op stedentrip naar Stockholm gaat. De prijs van een vliegticket is afhankelijk van de periode wanneer je wilt reizen. Je kunt vanaf meerdere plekken in Nederland naar Stockholm vliegen, maar ook vanaf Dusseldorf en Brussel. Vergelijk de prijzen dus goed voordat je boekt! Vanaf Schiphol gaat er dagelijks vluchten. In ongeveer 2 uur sta je op Zweedse grond. De internationale luchthaven van Stockholm (Arlanda) ligt ongeveer 40 kilometer van Stockholm verwijderd, in de plaats Sigtuna. KLM en SAS vliegen op dit vliegveld. Je kunt met de hogesnelheidstrein Arlanda Express naar het centrum van Stockholm. Je bent er in ongeveer 20 minuutjes. Houd er wel rekening mee dat je ongeveer 20 euro kwijt zult zijn aan een enkele reis. Met de shuttle bus naar het centrum is ook een optie, maar is waarschijnlijk niet veel goedkoper. Met de gewone lijnbus naar het centrum is verreweg het goedkoopst. Dit zal ongeveer 10 euro kosten. Lowbudget luchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair (via Dusseldorf) vliegen vaker op een andere luchthaven: Stockholm Skavsta. Dit vliegveld ligt wel 100 kilometer afstand van Stockholm. Vanaf hier rijden ook directe bussen naar het centrum.

Met de trein naar Stockholm

Voor elke stad in Scandinavië geldt hetzelfde: met de trein reizen is niet de beste optie. Je moet via Duitsland en Denemarken in Stockholm komen. Dit duurt minstens 25 uur. NS International verzorgt treinreizen naar Kopenhagen. Verder dan Kopenhagen rijdt de trein echter niet, maar de reis naar Stockholm vanaf hier is vrij eenvoudig. Een treinticket naar Stockholm is wel vrij prijzig. Als je van plan bent om meer te reizen tijdens je trip of je bent bijvoorbeeld op een rondreis kun je er voor kiezen om een Interrail Global Train Pass (rond de 300 euro) te nemen. Je kunt met deze pas onbeperkt reizen in bijna alle landen in europa.

Met de auto naar Stockholm

Mocht je met de auto naar Stockholm willen: bereid je voor op een lange reis. Je moet via Duitsland en Denemarken rijden. Je kunt met de boot de oversteek maken, maar je kunt er ook voor kiezen om via de 16 kilometer lange brug van Kopenhagen naar Malmö, Zweden te rijden.