• ONAFHANKELIJK ADVIES, DE BESTE KEUZE
  • VERGELIJK 8 AANBIEDERS
  • RUIM 1000 REIZEN

VERGELIJK NU 1775 REIZEN

Stedentrip Oslo

Wil je er een paar dagen tussenuit en zit je er aan te denken om naar Scandinavië te gaan? Oslo is een uitstekende keuze voor een stedentrip! De hoofdstad van Noorwegen is een groene, hippe en diverse stad. Je kunt er uitgebreid winkelen aan de gezellige Karl Johansgate, maar ook wandelen in de bergen even buiten de stad. En er zijn talloze musea, wel meer dan 50 stuks. Van moderne kunst musea tot viking-musea, Oslo heeft ontzettend veel te bieden!

Bezienswaardigheden Oslo

In Oslo bevindt zich een gigantisch openluchtmuseum: Vigeland Park. Er staan meer dan 200 beelden van de kunstenaar Gustav Vigeland. De vele figuren van graniet, brons en gietijzer beelden de menselijke levensloop uit. Wat vroeger het huis was van Vigeland, is tegenwoordig een museum. De toegang tot het park is gratis, toegang tot het museum niet.

Het fort Akershus is een kasteel dat gebouwd is in 1299. Om het kasteel staat een fort dat honderden jaren later bij is gebouwd. Het fort heeft Oslo jarenland weten te beschermen tegen indringers, met name de Zweden. In 1940 hebben de nazi’s van het fort hun hoofdkwartier gemaakt. Elke dag om 13.30 is er de wisseling van de wacht bij de hoofdpoort. Je kunt ook het Verzetsmuseum hier bezoeken. Je kunt hier alles te weten komen over de plannen van de Duitsers om Noorwegen te veroveren tot aan de bevrijding op 8 mei. Ook is er een mausoleum met leden van het Noorse koningshuis.

Het koninklijk paleis (Slottet) aan de Henrik Ibsens gate is in de 19e eeuw gebouwd voor het toenmalige Zweeds-Noorse koningshuis. Nu woont de Noorse koning Harald V er. Elke dag om 13.30 is er de wisseling van de wacht. Alleen in de zomer toegankelijk voor publiek. Het is verplicht om mee te gaan met een tour. Kaartjes zijn op voorhand te boeken voor rond de 10 euro.

Als je op stedentrip naar Oslo gaat mag een geschiedenisles eigenlijk ook niet ontbreken op je lijstje. Er is een museum aan de Huk Aveny dat Vikingskipshuset heet. Hier zijn drie vikingsschepen tentoongesteld die in die tijd werden gevonden in grafheuvels. Wanneer belangrijke mensen waren overleden werden zij in zo’n groot versierd schip gelegd en werden er veel attributen meegegeven aan de overledene.

Een bijzonder en meer werelds museum is het Kon-Tiki Museum aan de Bygdøynesveien. Een Noorse antropoloog Thor Heyerdahl exposeert hier zijn foto’s waarmee hij wil laten zien dat verschillende culturen en verre landen met elkaar in contact zijn geweest. Zo laat hij zien dat er in Polynesië sculpturen zijn die overeenkomsten hebben met beelden in Colombia en Piramides op Tenerife hadden wel heel veel weg van piramides van de Maya’s in Mexico.

Ontzettend veel mensen kennen dit schilderij: ‘De Schreeuw’. Edvard Munch schilderde dit werk. In het Munch Museum aan de Tøyengata zijn nog veel meer werken van deze beroemde Noorse kunstenaar te vinden. Buiten de zomermaanden om is de toegang tot het museum gratis. In de zomermaanden is de entree rond de 7 euro. In de Nationale Galerie van Oslo aan de Universitetsgatan zijn meerdere Noorse kunstschilders vertegenwoordigd. Hier zijn ook weer werken van Munch te zien, maar ook van buitenlandse schilders als Picasso, van Gogh en Monet. De toegang is gratis.

Als je echt een goed beeld wilt krijgen van hoe het vroeger in Noorwegen eraan toeging moet je zeker naar het Noors Volksmuseum aan de Museumsveien gaan. Dit is een groot openluchtmuseum waar een klein deel van een stad of dorp is nagebouwd. Het meest bijzonder is de kerk die er staat, die dateert uit het begin van de 13e eeuw. Origineel dus! Dit is bijzonder omdat er niet veel kerken uit die tijd zijn blijven staan. Het is het leukste om in de zomer te gaan, omdat er dan veel activiteiten worden georganiseerd. Entree voor volwassenen ligt rond de 10 euro.

Met het vliegtuig naar Oslo

Verreweg de beste optie is om met het vliegtuig naar Oslo te reizen. SAS, Norwegian en KLM zijn luchtvaartmaatschappijen die vanaf Nederland naar Oslo vliegen. Je kunt ook kijken of je bijvoorveeld vanaf Brussel een ticket kan vinden die goedkoper is. Kosten van de vliegtickets hangen natuurlijk samen met de reisperiode. Boek ruim van tevoren! Dan heb je kans dat je voor minder dan 100 euro heen en terug kan vliegen. Vanaf Gardermoen, de internationale luchthaven van Oslo, is het nog 50 kilometer naar Oslo. De goedkoopste manier om in het centrum te komen is de trein van de Noorse Spoorwegen NSB. Er rijden twee treinen in het uur en binnen een klein half uurtje ben je op Oslo Centraal Station (Oslo S). Een enkeltje kost ongeveer rond de 10 euro. U kunt er ook voor kiezen om met de hogesnelheidstrein Flyoget naar het centrum te gaan, maar dit is een stuk duurder en niet eens veel sneller.

Met de trein naar Oslo

Naast het vliegtuig is het ook mogelijk om met de trein naar Oslo te gaan. Je moet wel geduld hebben en van lange reizen houden. Een reis duurt namelijk tussen de 25 en 30 uur. Je moet namelijk eerst naar Kopenhagen, dan naar Malmö in Zweden en dan naar Oslo. Via NS International kan je ervoor kiezen om een Interrail Global Train Pass te nemen. Deze pas is geledig voor veel landen in Europa en dan kan je ook tijdens je reis onbeperkt treinreizen maken. Je moet er wel rekening mee houden dat deze pas rond de 300 euro kost.

Met de auto naar Oslo

Als je met meerdere personen een stedentrip Oslo gaat doen is het ook mogelijk om met de auto te gaan. Ook moet je er een beetje avontuurlijk voor zijn. Vanuit Nederland moet je er toch wel twee voor uittrekken om er te komen. Je rijdt eerst naar Kiel om vanuit daar met de boot te gaan naar Oslo. De reis zal ongeveer 20 uur duren, je overnacht dus aan boord. Je kunt ook naar het noorden van Denemarken rijden in een dag, dan daar overnachten en dan daar een korte oversteek te maken. Je kunt er ook voor kiezen om helemaal met de auto naar Oslo te rijden. Dan rijd je naar Kopenhagen, neemt de 16 kilometer lange brug naar Malmö, Zweden en dan door naar Oslo.