• ONAFHANKELIJK ADVIES, DE BESTE KEUZE
  • VERGELIJK 8 AANBIEDERS
  • RUIM 1000 REIZEN

VERGELIJK NU 1775 REIZEN

Stedentrip Brussel

Brussel, de hoofdstad van België en het bestuurlijk hart van Europa, is een uitstekende stad voor een korte stedentrip. De sfeer is zakelijker dan in andere steden in België, maar naast de belangrijke Europese instellingen die er zijn gevestigd, heeft Brussel meer te bieden. Brussel is een bruisende bestuursstad met veel musea en uitgaansgelegenheden, waar je het sowieso naar je zin gaat hebben.

Bezienswaardigheden Brussel

Wie kent het bijzondere bouwwerk niet van een plaatje of van tv? Het Atomium in het Heizelpark is voor Brussel wat de Eiffeltoren voor Parijs is: het symbool van de stad. Het Atomium werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in 1958. Het staat symbool voor het metaal ijzer dat in de jaren ’50 heel belangrijk en in ontwikkeling was. Het gebouw met de negen bollen is 102 meter hoog en je kunt met de lift naar de bovenste bol. Omdat het vzw Atomium niet wil dat het beeld van dit symbool wordt vervalst of in een negatieve context kan worden geplaatst, mag een afbeelding niet zomaar gebruikt worden, mits het wordt gebruikt voor doeleinden zonder winstoogmerk.

Bruparck
Onder en om het Atomium is een attractiepark ontstaan: het Bruparck. Het park bestaat uit vier onderdelen. Eén onderdeel is gratis: the Village. Hier vindt u winkels, bars, restaurants en attracties voor kinderen. Voor de andere onderdelen betaal je tussen de 7 en 15 euro per onderdeel. Er is een miniatuurpark in Mini-Europe, een zwemparadijs in Océade en een enorme bioscoop in Kinepolis.

Manneken Pis
Het beroemdste jongetje van Brussel is Manneken Pis. Je kunt het jongetje zien plassen in het centrum op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat. Meerdere keren is er schade toegebracht aan het kleine beeld en hij is ook enkele keren gestolen. In het begin van de 19e eeuw werd het beeldje onder puin teruggevonden. Alle stukken werden aan elkaar geplakt en er is een mal van gemaakt. Het beeld wat er nu staat is ontstaan uit die mal. Op bepaalde dagen krijgt het beeldje kleding aan. De garderobe – van meer dan 700 kledingstukken – is te zien in het Stedelijk Museum Het Broodhuis aan de Grote Markt.

Grote Markt
De Grote Markt is het hart van de stad. Elke dag is er een bloemenmarkt en op zondagen een vogeltjesmarkt. Aan het eind van de 17e eeuw zijn de huizen om de Grote Markt verwoest door bombardementen van de Fransen. In 5 jaar hebben de Belgen de huizen weer opgebouwd. Het Stadhuis aan de Grote Markt is een gotisch gebouw met een toren van 96 meter. Ook staat hier het Broodhuis waar je onder andere de garderobe van Manneken Pis kunt bewonderen.

Koninklijk Paleis
Het Koninklijk Paleis aan het Place des Palais is tegenwoordig een werkpaleis, maar zeker een bezoekje waard. Dit kan overigens alleen tijdens de zomermaanden. Naast het paleis staat het Belvue Museum. Dit museum is wel het hele jaar toegankelijk en hier kun je alles te weten komen over de geschiedenis van België.

Musea
Vlakbij het Koningsplein staan 2 musea: het Museum voor Moderne Kunst en het Museum voor Oude Kunst. Je kunt hier een verzameling van werken vinden van de 15e tot en met de 20e eeuw.

Het Jubelpark
Het Jubelpark is aangelegd door Koning Leopold II om te vieren dat België vijftig jaar onafhankelijk was. De opvallende triomfboog is er later bijgebouwd. In het park zijn drie musea gevestigd: Autoworld, Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis en het Jubelparkmuseum.

Met de trein naar Brussel

Het is raadzaam om met de trein naar Brussel te reizen. Vanaf Amsterdam Centraal duurt de rit met de Thalys maar iets minder dan 2 uur, met de internationale intercity 3,5 uur. De prijs van een kaartje met de Thalys ligt niet vast en kan daarom veel duurder uitvallen dan een ticket voor de intercity. Via NS International zijn beide treintickets te koop vanaf 29 euro. Voor de thalys geldt: hoe eerder je boekt, hoe goedkoper je kaartje. Je kunt ook eerst naar Roosendaal reizen met de NS. In Roosendaal koop je vervolgens een NMBS kaartje naar Brussel.

Met de auto naar Brussel

Brussel is goed bereikbaar met de auto. Je rijdt eerst naar Antwerpen en dan zijn er twee opties. De eerste en meest gebruikte snelweg is de E19. Je komt dan uit op de Grote Ring (R0) van Brussel. De tweede optie is de A12 langs Boom. Als je in Brussel-West moet zijn is dit wellicht een interessante route. Zowel op de Antwerpse Ring en de Grote Ring in Brussel is veel verkeersdrukte. Houd rekening met files. Je rijdt in ongeveer 3,5 uur naar Brussel inclusief files. Het centrum van Brussel is toegankelijk met de auto, maar wel erg druk. Het is aan te raden de auto te parkeren op een parkeerplaats bij een station, bijvoorbeeld Brussel-Midi.