• ONAFHANKELIJK ADVIES, DE BESTE KEUZE
  • VERGELIJK 8 AANBIEDERS
  • RUIM 1000 REIZEN

VERGELIJK NU 1775 REIZEN

Stedentrip Praag

Praag, de hoofdstad van Tsjechië, is een uitstekende stad voor een stedentrip. De stad heeft een prachtig historisch centrum en is gelegen aan de rivier de Moldau. Sinds de val van het Ijzeren Gordijn is Praag een populaire stad geworden, voornamelijk omdat de stad ongeschonden door de Tweede Wereldoorlog is heengekomen. De diverse bouwstijlen die de stad kent, waaronder (voornamelijk) barok, gotiek en jugendstil, zijn daardoor nog goed te bewonderen. En niet alleen vanwege de pracht en praak is Praag geliefd, er is ontzettend veel te beleven in de stad. Veel studenten, musea, voorstellingen in het Nationaal Theater en knusse straatjes: Praag is voor iedereen gezellig!

Bezienswaardigheden Praag

De Karelsbrug of de Karlův most, gelegen aan de straat Križovnická, is het bekendste symbool voor Praag. Het is een gotisch bouwwerk met veel barokversieringen. De 550 meter lange brug over de Moldau was vroeger de toegangsbrug tot Praag. Tegenwoordig is het echt een toeristische trekpleister. Er is veel muziek, er zijn kraampjes en straatmuzikanten.

De Praagse Burcht of de Pražský hrad staat op de heuvel en burchtwijk Hradčany. Dit burchtgebied is het grootste ter wereld met 7,5 hectare en werd gebouwd in de 9e eeuw. Het is een complex met meerdere bouwstijlen, omdat er veel is bijgebouwd en aangepast. Er zijn meerdere kerken, kastelen, kapellen, paleizen en pleinen in de burcht te vinden. De Sint-Vituskathedraal is ook onderdeel van de burcht en is een van de meest imposante bouwwerken. Het moest de grootste kathedraal van Europa worden. Eerst werd er gebouwd in Frans gotische stijl, daarna – na de dood van de Franse bouwheer – werd er verder gebouwd in Duits gotische stijl. Daarna is het Weens classicisme toegevoegd als derde bouwstijl. Er is ongeveer 600 jaar aan de kathedraal gebouwd. Je moet wel betalen om naar binnen te gaan en het kan er ontzettend druk zijn, maar voor velen de moeite waard. Ook is in deze buurt het Gouden Straatje met de Tsjechische naam Zlatá ulička u Daliborky te vinden. Kenmerkend voor deze straat zijn de kleine kleurige wachtershuisjes.

Het Oudestadsplein of Stareměstské náměstí vormt het hart van Praag. Het plein is omringd door mooie gebouwen in verschillende bouwstijlen. Het raadhuis van de oude stad, gelegen aan het plein, is zeker een bezoekje waard. De astronomische klok in de toren van het stadhuis is een van de bekendste toeristische trekpleisters van de de stad. De klok is de oudste astronomische klok van Europa. Ook staat de Týnkerk, te herkennen aan de vele torens, aan het plein.

Praag heeft een prachtige Joodse wijk: Josefov. De joden zijn waarschijnlijk vanaf de 10e eeuw al in Praag gevestigd. De wijk kent een rijke geschiedenis. Eerst mochten de joden niet buiten de wijk wonen, maar aan het eind van 19e eeuw zorgde keizer Jozef II er voor dat joden ook buiten Josefov mochten wonen. Waar voorheen de wijk overbevolkt was, bleven nu alleen de orthodoxe en arme joden over. Er is daarna een groot deel van de wijk vernietigd, omdat de stad hetzelfde moest worden ingericht als Parijs. Zes synagoges, de oude begraafplaats en het oude joodse stadshuis bleven staan. De gebouwen in de wijk dateren dus vrijwel allemaal uit het begin van de 20e eeuw.

Het Dansende Huis is een heel bijzonder modern gebouw uit de jaren ‘90. Het wordt ook wel het Dronken Huis of de Smeltende Kaars genoemd. Er is een panoramisch dakterras en een restaurant in het gebouw.

Met het vliegtuig naar Praag

Vanaf meerdere luchthavens in Nederland is het mogelijk om naar Praag te vliegen. De luchthaven Václav Havel ligt zo’n 20 kilometer buiten Praag. KLM vliegt vanaf Schiphol en Transavia vanaf Rotterdam. In iets meer dan een uur ben je al geland. Als je goedkoop wilt vliegen is het raadzaam om prijzen van buitenlandse luchtvaartmaatschappijen in België en Duitsland te vergelijken. Vanaf het vliegveld is de bus de goedkoopste optie om naar het centrum van Praag te reizen. Informeer even in de aankomsthal welke lijn je moet nemen. Er rijdt ook een nachtbus. Je kan in de aankomsthal ook je busticket alvast kopen. Houd er wel rekening mee dat de busreis een uur kan duren. Er is ook een speciale Airport shuttle service, dit is eigenlijk de beste optie als je gewoon overdag aankomt. Veel sneller dan de gewone lijnbussen. Je wordt naar het Praag Centraal Station (Praha Hlavní nádraží)gebracht met twee tussenstops (metrostation Dejvickám en treinstation Masarykovo).Je kunt er ook voor kiezen om een taxi of minibus (gedeelde taxi) te nemen, maar dit is uiteraard een stuk duurder.

Met de auto naar Praag

Vanaf Utrecht is Praag zo’n 875 kilometer. In een uur of tien is het mogelijk Praag te bereiken en daarom redelijk goed te doen. Helemaal als je met meerdere mensen in een auto gaat, aangezien het dan een stuk goedkoper kan uitvallen. Er zijn twee routes naar Praag: via Oldenzaal, OsnaBruck, Hannover, Leipzig, Dresden, Usti nad Labem (A14) of via Frankfurt, Wurzburg, Nurnberg Waidhaus/Rozvadov(A3). De wegen zijn meestal niet erg druk, dus er is weinig kans op files. In Praag zelf is het wel erg druk, zeker in de spits. Het openbaar vervoer is prima, dus het is misschien beter om de auto te parkeren en niet meer te gebruiken tot aan het vertrek. Let wel op dat in Tsjechië een vignet verplicht is.

Met de trein naar Praag

Vanuit Amsterdam is er een nachttrein naar Praag. Je vertrekt dan om 19 uur en komt rond half 10 in de ochtend aan in Praag. Je kunt op vele stations in Nederland op deze trein stappen. Helaas is een treinticket via NSInternational niet erg goedkoop, je bent sowieso wel rond de 130 euro kwijt aan een retourticket. Als je vroeg boekt zijn de kaartjes het goedkoopst. Overdag is het niet mogelijk om met de trein naar Praag te reizen.

Met de bus naar Praag

Wil je met de bus naar Praag? Ook dat kan. Je moet dit wel doen door middel van een georganiseerde busreis, zoals Eurolines. Dit zijn vaak ook nachtbussen en doen er ongeveer 14 uur over om van Amsterdam naar Praag te rijden.

Vergelijk de aanbieders en boek goedkoop je stedentrip Praag via Stedenreizen.nl.