• ONAFHANKELIJK ADVIES, DE BESTE KEUZE
  • VERGELIJK 8 AANBIEDERS
  • RUIM 1000 REIZEN

VERGELIJK NU 1775 REIZEN

Stedentrip Krakau

Krakau is een prachtige stad met veel cultuur. In 2000 zelfs dé culturele hoofdstad van Europa! Krakau is na Warschau de grootste stad van Polen en was tot aan het begin van de 17e eeuw zelfs de hoofdstad van dit land. Het is misschien niet de meest voor de hand liggende stad om te bezoeken, maar Krakau is een erg bruisende en goedkope (studenten)stad en het is op een steenworp afstand hier vandaan. Je staat binnen ongeveer anderhalf uur op het vliegveld net buiten Krakau. Eenmaal aangekomen zul je verrast zijn door het knusse oude centrum en de prachtige authentieke gebouwen. Lekker traditioneel Pools eten of naar de Italiaan? Het kan allemaal in Krakau. Deze stad is bijzonder omdat het ongeschonden de Tweede Wereldoorlog is doorgekomen in tegenstelling tot andere Poolse steden. Deze stad brengt dus ook veel historie met zich mee met maar liefst een kleine 6000 historische gebouwen. Hieronder vallen talloze kerken, kathedralen, paleizen en kastelen. Hieronder een paar van deze gebouwen en andere bezienswaardigheden die je eigenlijk niet mag missen als je een stedentrip naar Krakau maakt.

Bezienswaardigheden Krakau

Het is heel fijn aan Krakau dat het centrum vrij klein is en je kunt alles goed wandelend doen. Ook is er een prima tramsysteem in de stad en heel goedkoop om mee te reizen. Doordat de stad van oorsprong rooms-katholiek is, kent de stad nog vele tradities, zoals de Hejnał die elk uur te horen is vanaf de hoogste toren van de Mariakerk. Een trompet blaast een melodie die plotseling wordt afgebroken na de vierde keer. De legende gaat dat in de Middeleeuwen een torenwachter van de Mariakerk de Tataren, de vijanden, zag naderen. Als waarschuwing speelde hij op zijn trompet en werd na de vierde toon geraakt door een pijl. Toch was dit genoeg om de stadspoorten op tijd te sluiten. Sinds de 19e eeuw wordt deze afgebroken 'hejnał' als herinnering aan deze gebeurtenis elk uur gespeeld.

De Mariakerk staat aan de grote markt van Krakau, Rynek Głowny. Dit plein is ruim 40.000 m² en een van de grootste middeleeuwse pleinen van heel Europa, dus het is niet te missen. Het plein is aangelegd in de 13e eeuw met als functie om handel te drijven. Door de eeuwen heen hebben er veel historische gebeurtenissen plaatsgevonden op de grote markt. Dit komt omdat het onderdeel was van de Koninklijke Route. Ook zijn er vele opstanden tot stand gekomen door toespraken van vrijheidsstrijders. In de Tweede Wereldoorlog, toen Polen uiteraard bezet was door Duitsland, werd het plein het Adolf Hitlerplein genoemd. Het plein is omgeven door gezellige restaurants, oude paleizen en kerken. Ten eerste staat midden op de markt een prachtig gebouw ,de Sukiennice, oftewel de lakenhallen. Hier binnen zijn de leukste souvenirs verkrijgbaar: van bijzondere kettingen, beeldjes en handgemaakte truien tot dierenhuiden. Er staan tientallen kraampjes naast elkaar, allemaal gevuld met Poolse kunstnijverheid producten.

Behalve voor de rooms-katholieken is Krakau ook voor de Joodse gemeenschap een erg belangrijke stad. Zij vestigden zich na de Dertigjarige Oorlog in Kazimierz, een wijk in Krakau. Helaas zijn veel stadswijken, ook wel de getto’s genoemd, waaronder Kazimierz, niet geheel intact gebleven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toch is een bezoekje aan de Joodse wijk zeker de moeite waard. Er staan nog prachtige synagogen en musea en ook ’s avonds kan je er altijd terecht voor een drankje.

In het plaatsje Wieliczka ligt de Wieliczka-zoutmijn. In minder dan een uur met de bus kan je deze mijn bezoeken. De mijn is een van de oudste zoutmijnen ter wereld. De zalen en gangen onder de grond zijn enorm indrukwekkend en er zijn veel mooie zoutsculpturen. Er zijn verschillende routes in de mijn. Naast een toeristische route is er ook een mijnwerkers- en een pelgrimsroute. Je kunt er voor kiezen om er zelf heen te gaan met de bus of je kunt een all-in pakket boeken. Informeer altijd even bij je hotel of hostel.

Veel mensen willen gedurende hun stedentrip Krakau een bezoek brengen aan het concentratiekamp in Auschwitz (Birkenau). Niet een gezellig uitje, maar wel een dag die je voor altijd bij zal blijven. Ontzettend indrukwekkend om te zien en dus absoluut een aanrader. Met de bus ben je er in anderhalf uur en zal je ongeveer 5 euro kosten. Je kunt ook met de trein gaan. Dit is alleen niet sneller en ook nog eens ingewikkelder, omdat je niet op het juiste punt wordt afgezet. Eenmaal aangekomen kan je er voor kiezen om zelf op pad te gaan of om mee te gaan met een tour. Tussen 10.00 en 15.00 is het verplicht om met een gids mee te gaan. Dit is sowieso toch echt wel een aanrader, zo zie je echt alles wat je moet zien en krijg je nog veel meer informatie dan alleen op de borden te lezen is. Een kaartje kost ongeveer 10 euro en studenten krijgen korting. Zij betalen rond de 7,50 euro. De gidsen spreken over het algemeen erg goed Engels en het is goed verstaanbaar, omdat het middels koptelefoons gaat. De tour begint in Auschwitz I, met de beroemde poort ‘Arbeit Macht Frei’ en even later wordt je met de bus naar Auschwitz II gebracht, waar onder andere de gedenkplaats is.

Met het vliegtuig naar Krakau

Dit is verreweg de beste optie als je een stedentrip van 2 tot 4 dagen wilt maken. Je bent er snel en vaak zijn er goedkope tickets naar Krakau te vinden. Kijk eens bij de budget maatschappijen, zoals RyanAir. Vanaf Eindhoven kan je in het laagseizoen minder kwijt zijn dan 50 euro. Vanaf de luchthaven in Balice, net iets buiten Krakau, kan je heel eenvoudig met de shuttle bus naar het centrum worden gebracht.

Met de trein naar Krakau

Een andere mogelijkheid is om met de trein naar Krakau te reizen. Elke nacht rijdt er de City Night Line van Amsterdam, Utrecht en Armhem rechtstreeks naar Warschau (via Keulen, Hannover en Berlijn). Aangekomen in Warschau is het vrij eenvoudig om een rechtstreekse trein naar Krakau Glowny te nemen. Je moet wel rekenen op zo’n 16-19 uur reistijd. Voor een stedentrip van 2,3 of 4 dagen is dit misschien wel een beetje te lang. Zitplaatsen zijn te boeken vanaf 68 euro. Wil je een bed dan moet je sowieso 108 euro betalen.

Met de auto naar Krakau

Vanaf Utrecht is Krakau zo’n 1200 kilometer. Het is dus best nog wel een eind als je voor een korte stedentrip er naar toe wilt gaan. Als je wilt parkeren in de stad is dit alleen buiten de oude stadsmuur mogelijk. Het is niet duur, maar er moet wel een parkeerkaart worden aangeschaft. Dit kan bij een kiosk op bij een postkantoor.

Ons advies is om eerst heel goed te kijken in welke periode je deze stedentrip Krakau van 2 tot 4 dagen wilt plannen. Als je in de winter gaat is een vliegticket erg goedkoop. Hou er dan wel rekening mee dat Polen vrij fris is!