• ONAFHANKELIJK ADVIES, DE BESTE KEUZE
  • VERGELIJK 8 AANBIEDERS
  • RUIM 1000 REIZEN

VERGELIJK NU 1775 REIZEN

Stedentrip Berlijn

De hoofdstad van Duitsland is erg geschikt voor een (korte) stedentrip. Natuurlijk omdat het niet ver weg is en ook omdat het een stad is met ontzettend veel variatie. Je kunt naar Berlijn gaan om een andere reden, maar de meeste mensen gaan er toch heen om meer te weten te komen van de geschiedenis. Toch zijn er ook veel andere musea, zoals het Filmmuseum en het Museum voor Natuurkunde. Ook een bezoekje aan de Berliner Zoo is zeker de moeite waard, helemaal voor de kinderen! Struin in Berlijn over de Gendarmenmarkt , een ontzettend groot en mooi plein of geniet van een Duits biertje aan de Hackescher Markt. Er zijn talloze gedenkplaatsen in de stad die verwijzen naar de bewogen geschiedenis en die het zeker waard zijn om te bezichtigen.

Bezienswaardigheden Berlijn

Natuurlijk als eerste: de Berlijnse muur. Deze muur heeft de stad 29 jaar lang in tweeën gedeeld. Er is niet veel van de muur overgebleven. Aan de Bernauer Srasse is de Gedenkplaats van de Berlijnse Muur. Kunstenaars hebben hun creatieve ideeën geuit op een deel van de muur, de East Side Gallery.

Aan de Friedrichstrasse is Checkpoint Charlie te vinden, een controlepost tussen Oost- en West-Berlijn ten tijde van de Koude Oorlog. Tot 1990 was dit de enige grensovergang voor buitenlanders die zich van het westen naar het oosten wilden begeven. Het is nu enkel een kopie van het wachthuisje wat er toen stond, maar toch bijzonder om te zien. Hier vlakbij is ook het museum Haus am Checkpoint Charlie.

Nog een symbool voor Berlijn is de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche gelegen aan de Kurfürstendamm. Door de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog is de kerk grotendeels verwoest en is nu een herdenkingsplaats. Ook de belangrijkste toren van de kerk moest het begeven. Nu staat er alleen nog een andere toren waarvan de punt van de toren mist. Naast deze kerk is een ontzettend moderne kerk gebouwd. Het contrast kan bijna niet groter.

De Brandenburger Tor was oorspronkelijk een stadspoort en bevindt zich aan de westkant van het oude centrum. Vroeger moest je bij de stadspoorten geld betalen als je het centrum in wilde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de Brandenburger Tor verwoest, maar in 1956 werd de poort gerenoveerd en absoluut een bezoekje waard!

Ook mogen de Reichstag en Slot Charlottenburg niet worden overgeslagen. De Reichstag met de glazen koepel wordt ’s avonds prachtig verlicht. Dit is het Parlementsgebouw van het Duitse Rijk. Het brandde af in 1937 waar de Nederlandse Marinus van de Lubbe voor is gearresteerd. Het gebouw werd helemaal opnieuw gebouwd en nog steeds is het de thuishaven van het parlement van de Bondsrepubliek Duitsland. Mocht je de glazen koepel willen bezoeken, moet je dit online aanvragen minimaal twee dagen van tevoren. Als je van prachtige kastelen met tuinen houdt, ga dan naar Slot Charlottenburg. Ook dit kasteel is verwoest door de bombardementen, maar is zoveel mogelijk in originele staat teruggebracht. De tuin doet je denken aan de tuinen van Versailles.

Indrukwekkend om te zien is het Holocaust-Mahnmal. Dit monument is gebouwd om de joden te herdenken die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Het monument bestaat uit ruim 2700 betonblokken die allemaal verschillen in hoogte.

Met eigen vervoer naar Berlijn

Als je dichtbij de Duitse grens woont is het aantrekkelijk om met de auto op stedentrip te gaan. Na een uurtje of 6 à 7 ben je al in Berlijn. Als je in het centrum van Berlijn wilt rijden met de auto heb je een sticker nodig. Deze sticker kost ongeveer 10 euro. En dan moet je parkeren in de stad. Als je een hotel boekt, kijk dan of het hotel een parkeerplaats heeft. Hier kan je je auto meestal vrij goedkoop laten staan, maar de prijzen variëren behoorlijk. Reken toch rond de 15 euro per dag voor het parkeren van je auto. Tijdens je verblijf is het handiger om gebruik te maken van het openbaar vervoer, veel sneller en heel goed geregeld in de stad!

Met de trein naar Berlijn

Op veel stations in Nederlands kan je in de trein stappen die je naar Berlijn zal brengen. Opstappen kan in Amsterdam Centraal, Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo. Vanaf Amsterdam, Schiphol, Rotterdam en Utrecht kan je rechtstreeks naar Berlijn. Boek bij NS Internationaal online je reis. Voor een kleine 80 euro is een retourtje te koop. Binnen 6 uur zit je in hartje Berlijn, Berlin Hauptbahnhof. Hoe langer je wacht, hoe duurder de kaartjes worden.

Met het vliegtuig naar Berlijn

Vanaf Amsterdam ben je in anderhalf uur op een luchthaven in Berlijn. Er zijn meerdere luchthavens, maar KLM en Transavis vliegen naar Berlijn Tegel. Vanaf hier is het nog 30 minuten met het openbaar vervoer naar de stad. Luchthaven Berlijn Schönefeld is goed te bereiken met het openbaar vervoer met de bus of metro. S-bahnlijn S9 gaat richting het centrum. De prijs van een vliegticket varieert enorm. Easyjet schijnt nog wel eens goedkope retourtickets aan te bieden, maar ga er maar van uit dat je tussen de 100 en 200 euro uitgeeft, natuurlijk erg afhankelijk van het seizoen.

Met de bus naar Berlijn

Vanaf Amsterdam rijden bussen naar Berlijn. Dit is zeker niet veel goedkoper dan de trein en natuurlijk ook niet snel. Niet de beste optie dus. Er zijn wel touroperators die je meteen de mooie plekjes van Berlijn laten zien vanuit de bus.